Menu
EUR

Jenever en Vieux

Jenever is een alcoholische drank die gemaakt wordt door moutwijn, een neutrale alcohol, jeneverbessen en bepaalde kruiden te mengen.

125 Producten
Toon:
Beek Beek Oude Genever 1 Jaar 70cl
Beek
Beek Oude Genever 1 Jaar 70cl
Oude genever
€26,99 €22,31
 
Herman Jansen Herman Jansen Maltwine Genever 15 Years 70cl
Herman Jansen
Herman Jansen Maltwine Genever 15 Years 70cl
Genever
€55,99 €46,27
 
Herman Jansen Herman Jansen Maltwine Genever 10 Years 70cl
Herman Jansen
Herman Jansen Maltwine Genever 10 Years 70cl
Genever
€40,95 €33,84
 
IJsvogel De IJsvogel Korenwijn 70cl
IJsvogel
De IJsvogel Korenwijn 70cl
Korenwijn
€27,95 €23,10
 
Zuidam Zuidam Korenwijn Special 36 100cl
Zuidam
Zuidam Korenwijn Special 36 100cl
Genever
€57,95 €47,89
 
Zuidam Zuidam Oude Genever Special 31 100cl
Zuidam
Zuidam Oude Genever Special 31 100cl
Genever
€43,95 €36,32
 
Zuidam Zuidam Oude Genever 5 Jaar 20cl
Zuidam
Zuidam Oude Genever 5 Jaar 20cl
Genever
€11,99 €9,91
 
Zuidam Zuidam Oude Genever 3 Jaar 20cl
Zuidam
Zuidam Oude Genever 3 Jaar 20cl
Genever
€10,95 €9,05
 
Zuidam Zuidam Oude Genever 1 Jaar 20cl
Zuidam
Zuidam Oude Genever 1 Jaar 20cl
Genever
€9,95 €8,22
 
Zuidam Zuidam Korenwijn 5 Jaar 20cl
Zuidam
Zuidam Korenwijn 5 Jaar 20cl
Korenwijn
€11,99 €9,91
 
Zuidam Zuidam Rogge Genever 1 Jaar 20cl
Zuidam
Zuidam Rogge Genever 1 Jaar 20cl
Genever
€9,95 €8,22
 
Filliers Filliers Groene Appel 70cl
Filliers
Filliers Groene Appel 70cl
Vruchtenjenever
€15,45 €12,77
 
Filliers Filliers Passievrucht 70cl
Filliers
Filliers Passievrucht 70cl
Vruchtenjenever
€15,45 €12,77
 
Zuidam Zuidam Rogge Genever 5 Jaar 50cl
Zuidam
Zuidam Rogge Genever 5 Jaar 50cl
Rogge genever
€21,49 €17,76
 
Zuidam Zuidam 30 Jaar Oude Genever Special 23 100cl
Zuidam
Zuidam 30 Jaar Oude Genever Special 23 100cl
Oude jenever
€259,95 €214,83
 
Van Wees Van Wees De Ooievaar Zeer Oude Genever 20 Jaar 70cl
Van Wees
Van Wees De Ooievaar Zeer Oude Genever 20 Jaar 70cl
Oude jenever
€105,95 €87,56
 
Keistad Keistad Korenwijn 100cl
Keistad
Keistad Korenwijn 100cl
Korenwijn
€22,95 €18,97
 
Filliers Filliers Oude Graanjenever 5 Jaar 70cl
Filliers
Filliers Oude Graanjenever 5 Jaar 70cl
Oude jenever
€17,99 €14,87
 
Ketel 1 Ketel 1 Signature Blend 70cl
Ketel 1
Ketel 1 Signature Blend 70cl
Jenever
€17,95 €14,83
 
Zuidam Zuidam Oude Genever 12 Years Single Barrel 100cl
Zuidam
Zuidam Oude Genever 12 Years Single Barrel 100cl
Oude genever
€58,95 €48,72
 
Zuidam Zuidam 15 Years Single Barrel 100cl
Zuidam
Zuidam 15 Years Single Barrel 100cl
Dit product is uit voorraad leverbaar!
€75,99 €62,80
 
Zuidam Zuidam Oude Genever Special 30 100cl
Zuidam
Zuidam Oude Genever Special 30 100cl
Dit product is uit voorraad leverbaar!
€37,95 €31,36
 
Filliers Filliers Citroen 70cl
Filliers
Filliers Citroen 70cl
Dit product is uit voorraad leverbaar!
€15,49 €12,80
 
Niks Niks Zachte Jonge Graanjenever 50cl
Niks
Niks Zachte Jonge Graanjenever 50cl
Dit product is uit voorraad leverbaar!
€12,95 €10,70
 
Toon 1 - 24 van 125

Oorspronkelijk bestond jenever uit moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd. Sinds het einde van de negentiende eeuw bevat jenever meestal ook industrieel geproduceerde ethanol. Dit komt omdat de distillateurs vanaf dat moment beschikten over een nieuwe, snelle en goedkope distillatietechniek (kolomdistillatie), waardoor ze een neutraal smakende alcohol konden produceren. Die neutrale alcohol maakten ze vervolgens op smaak met jeneverbessen, kruiden en moutwijn. 

De moutwijn (korenbrandewijn) wordt gemaakt van gerst, tarwe, rogge en maïs. De gerst wordt in de branderij tot mout verwerkt, waardoor enzymen vrijkomen die zetmeel in suikers omzetten. De mout wordt vervolgens vermengd met water en de zetmeelrijke ingrediënten maïs en rogge. Dit mengsel wordt vervolgens met gist vermengd. De gist zet de suikers om in alcohol. De substantie die zo ontstaat lijkt een beetje op bier en bevat ongeveer 8% alcohol. Dit wordt vervolgens nog 3 keer gedistilleerd. De moutwijn wordt vervolgens vermengd met neutrale alcohol en op smaak gebracht met jeneverbessen en andere kruiden. Eventueel kan de jenever nog een aantal maanden rijpen in houten vaten. Het alcoholpercentage van jenever zit tussen 30% en 35%.

Jenever kun je herkennen aan de geur en smaak van de jeneverbes. Afhankelijk van de soort varieert de smaak van zacht tot fris.Er zijn verschillende soorten jenever: 
-    Jonge jenever is kleurloos en fris van smaak. Jonge jenever heeft minstens 35% alcohol. Jonge jenever bestaat voor het grootste deel uit neutrale alcohol, op smaak gemaakt met maximaal 15% moutwijn. 
-    Oude jenever is lichtgeel van kleur en bevat minimaal 15% moutwijn. Daardoor krijgt deze jenever een vollere smaak en een lichtgele kleur. Soms wordt er voor de kleur en een iets zoetere smaak nog wat karamel toegevoegd. In de smaak en geur zijn de jeneverbessen duidelijk herkenbaar.
-    Graan jenever is gemaakt met 100% moutwijn en geen neutrale alcohol. 
-    Korenwijn moet gemaakt zijn van minstens 51% moutwijnen en de toegevoegde neutrale alcohol is voor 100% bereid uit granen. Meestal heeft korenwijn een jaar of langer op eikenhouten vaten gerijpt. Deze jenever is warm goudgeel van kleur (soms bijgekleurd met karamel), heeft een fruitig aroma en een volle, zeer zachte smaak. Korenwijn bevat minstens 38% alcohol. 
-    Vruchtenjenever is jenever met toegevoegde vruchten en bevat minimaal 20% alcohol. Bekende producenten zijn Coebergh (Bessenjenever).
-    Lichte jenever heeft een lager alcoholpercentage dan gewone jenever (30%).

Men denkt dat jenever voor het eerst gemaakt werd in het begin van de 17e eeuw door de Nederlandse arts Franciscus de le Boë Sylvius. Zijn ‘genièvre’ (Frans voor jeneverbes) was een distillaat op basis van jeneverbessen. Het werd gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. De naam genièvre werd al snel verbasterd tot genever en later jenever. 

Jenever is sinds 2008 een geografisch beschermde drank en mag alleen jenever genoemd worden als het geproduceerd is in Nederland, België, enkele gebieden in het noorden van Frankrijk, het noordwesten van Duitsland, Westfalen of aan de Nederrijn.

Jonge jenever wordt traditioneel geserveerd in een borrelglas of een shot glas. De juiste serveertemperatuur hangt af van de kwaliteit van de jenever. Een jonge jenever en korenwijn kan het beste koud geserveerd worden op een temperatuur van 6-8°C. Oude jenever kan het best op een temperatuur van 12-16°C gedronken worden. Naast dat jenever puur gedronken kan worden, kun je er ook heerlijke cocktails of mixdranken meemaken. Een jonge jenever kan bijvoorbeeld goed gemixt worden met cola of jus d’orange.

Vieux bestaat uit neutrale alcohol waaraan voor de smaak verschillende extracten worden toegevoegd en heeft afhankelijk van de kleuring met karamel een witte tot donkerbruine kleur. Het alcoholpercentage is minstens 35%. Vieux mag niet meer suiker bevatten dan 20 gram per liter.

Vieux kan je puur of met ijs drinken. Je kan vieux ook mixen met je favoriete frisdrank en er zijn verschillende cocktails mee te maken.

Bij Drankenhandel Leiden hebben we meer dan 25 verschillende merken jenever op voorraad. Bestel gemakkelijk je jenever online en laat het thuis bezorgen.

Merken
  • Bekijk meer
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!